Origen i motivació del pla
El col·lectiu teatro de lo inestable és un projecte que en l’últim trimestre de 2015 va complir disset anys com a companyia teatral (inclosos ací els seus cinc anys de teatre universitari) i dotze com a sala d’exhibició, amb la denominació espacio inestable, situada des de 2011 en el c/ Aparisi i Guijarro, 7B (Ciutat Vella).
Teatro de lo inestable és un projecte artístic que sent, pensa i lluita per les arts escèniques, per la qual cosa treballa en diferents línies la difusió, la reflexió i la investigació teatral, de manera que: programa teatre, dansa i uns altres contaminants en espacio inestable (sala d’exhibició); crea espectacles de teatre i dansa classificats com a contemporanis; ofereix exposicions en el seu ambigú (inestabiliz-art); edita una publicació especialitzada en arts escèniques titulada xarxa escènica; gestiona projectes artístics d’àmbit internacional mitjançant la gestora inestable; i escolta i parla amb tot aquell que vulga conversar sobre arts escèniques i educació artística.
Teatro de lo inestable és un grup de persones que està més prop dels quaranta que dels trenta, algunes de les quals es desenvolupen professionalment en el seu si i uns altres quants exerceixen oficis com a professor, assessor lingüístic o productor cinematogràfic. Un grup de persones amb formació humanística i sensibilitats afins, que s’apassiona per l’art escènic i que s’emociona amb el compromís d’un art crític i innovador. Teatro de lo inestable és un projecte de vida per a aqueix col·lectiu.
I amb aqueixa pulsió vital i de compromís social naix i es desenvolupa la seua proposta educativa, inestables per l’educació, aquest pla d’acció de creació de nous espectadors, de formació teatral per a professionals de l’educació, de divulgació del treball dramàtic i educatiu dels professionals de l’educació, d’experimentació en la creació per a joves i xiquets, d’animació lectora de textos dramàtics o de reflexió teatral.
A més, la decisió de posada en marxa d’aquest pla d’acció cobra especial rellevància en un context econòmic de crisi profunda, que inevitablement també afecta els àmbits en els quals s’inscriu: el de les arts escèniques a la Comunitat Valenciana i el de l’educació a Espanya, com a conseqüència de la política de retallades que comporta l’austeritat imposada en les administracions públiques.