Volem una economia al servei de l’educació

EL MES D’OCTUBRE ÉS EL MES DELS PRESSUPOSTOS, i la primera setmana de novembre es presenten en el Parlament valencià. És el moment del seu estudi i també de l’elaboració d’esmenes que fem arribar als grups parlamentaris. En anys anteriors amb les majories absolutes del Partit Popular era difícil de modificar-los, per no dir impossible.

Sobretot perquè mai era creïble, sempre faltava dotació pressupostària per a algun programa i tots sabíem que més tard o més d’hora el govern aprovaria una modificació sense passar pel Parlament.

Eren pressupostos “creatius”, mai complits i amb l’única missió de fer el paperot (desgraciadament).

L’estudi que han realitzat Roberto i Pepa, i que compara les línies pressupostàries amb els pressupostos anteriors, assenyalen un canvi de tendència marcat pel nou govern progressista fruit del pacte del Botànic. Però segueix tenint les mateixes amenaces sobre el seu finançament, sobre els límits a l’endeutament i els límits al mateix dèficit que s’ha de tenir el 2016. Tots ells marcats per un govern estatal que ja ha assenyalat que pot haver-hi una retallada pressupostària en educació d’1% del PIB, és a dir, al voltant de 10 mil milions d’euros.

Amb aquest panorama, pot ser difícil recuperar el que hem perdut per a arribar al nivell de 2010, i impossible recuperar i difícil d’aconseguir arribar a un PIB del 7% destinat a educació. La proposta que es fa per part del govern d’Espanya a la UE per a 2016 és dedicar només el 3,9%. Així doncs si volem canviar el futur, les eleccions del 20 de desembre i els seus resultats poden ser decisius. No solament per a l’educació del nostre estimat PV, sinó per al futur dels ciutadans i ciutadanes d’Espanya.

Amb el pressupost presentat, passarem d’una despesa per càpita en educació de 953 € el 2011, 791 € el 2013, a una recuperació de 870 € el 2016. Lluny doncs del pressupostat de 2011.

Dies abans del 9 d’Octubre es va aprovar per unanimitat en el Parlament valencià una declaració sobre la necessitat de tenir un finançament just per a la nostra Comunitat, declaració posteriorment subscrita en el Palau de la Generalitat per CCOO, UGT, els rectors de les universitats públiques, la patronal i el President de la Generalitat. Sense aquest canvi de rumb difícilment podrem mantenir l’estat de benestar al qual tenim dret tots els ciutadans i les ciutadanes del nostre País Valencià.

Pel que fa al personal, els pressupostos arrepleguen l’assenyalat pel govern de Rajoy. És a dir, l’1% de pujada salarial i la recuperació del percentatge de la paga extra de 2012 que falta per cobrar per a arribar al 100%. No diu res sobre quan arribarà. Però en la Mesa General de Negociació es va parlar de cobrar-la en el primer semestre de l’any. Per tant, no hi ha manera de recuperar també el 5% perdut en l’any 2010, ni la retallada global en les pagues extres d’aquest mateix any.

Durant tot el mes d’octubre ens hem reunit amb tot l’equip directiu de la conselleria i hem presentat propostes que considerem que s’han d’arreplegar en la pròxima negociació per a revertir les retallades produïdes des de l’any 2010.

Així, hem tingut reunió amb totes les direccions generals d’educació; des de la de Personal fins a la d’Universitat, i també la de Política Educativa, la de Política Lingüística i la de Formació Professional. Aquestes han finalitzat amb una entrevista amb el conseller Vicent Marzà i el secretari autonòmic Miguel Soler.

En totes elles hem posat l’accent en la necessitat d’aconseguir un acord de legislatura per a recuperar les retallades, i seguir el model ja iniciat de les Illes Balears, i el que s’està veient a Aragó i Castella-la Manxa.

També ens hem reunit amb totes les direccions generals de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives, sobre temes relacionats amb el copagament i sobre els nous requisits que han de regular les noves licitacions en tots els sectors que controlen i també de la seua problemàtica (menors, persones amb diversitat funcional, etc.).

Per finalitzar, una xicoteta reflexió sobre els resultats de les eleccions en privada concertada i el reforçament del sindicalisme més sectorial i corporatiu. Hi ha una tendència directa després de les contractacions realitzades els darrers anys amb l’augment de les plantilles docents, i és el reforçament de la FSIE, de la seua íntima relació entre contractacions directes de la patronal (sense cap control social, i fent un paperot que pot vulnerar els principis constitucionals d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat quan paguem tots per la via del pagament delegat, mai controlats pel govern del PP). I com a resultat d’això, el suport a les candidatures conservadores, especialment d’aquest sindicat.

Avui el STE PV té majoria absoluta en la Mesa d’Ensenyament Públic i la FSIE té majoria absoluta en la Mesa d’Ensenyament Concertat. Nosaltres continuem sent la primera força en el conjunt de les universitats públiques valencianes.

Finalment, recordar-vos que estem en plena campanya i ho sabeu, d’arreplegar signatures per a la ILP Renda mínima garantida per a tot l’Estat: reclamem l’establiment d’una PRESTACIÓ D’INGRESSOS MÍNIMS O RENDA MÍNIMA en tot l’Estat, de 426 euros mensuals, per a les persones demandants d’ocupació que no perceben ingressos o tinguen ingressos inferiors en còmput anual al 75% del SMI.

Tu has signat? A què esperes?

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría