Parar i començar, o com portar el carrer a l’aula

PARAR I COMENÇAR», ÉS UN TREBALL AUDIOVISUAL realitzat i produït pel Grup Raïm* el 2015 que planteja una reflexió sobre el fenomen de la vaga en l’actualitat. Aquesta peça és el resultat d’un projecte que es va iniciar amb ocasió de la vaga general del 14 de novembre de l’any 2012, acordada dins la Confederació Europea de Sindicats i convocada tant a l’Estat espanyol com a Portugal, per rebutjar les mesures d’austeritat i defensar l’estat del benestar.

La idea fonamental de “Parar i començar” és aportar un material per a reflexionar sobre la participació dels ciutadans i les ciutadanes en la configuració de les normes que els afecten com a subjectes d’una comunitat. A partir d’aquesta idea, la vaga es mostra com un fenomen que ha de ser observat des de diferents punts de vista per abastar el seu significat complet. Reconeixem que existeixen diferents formes d’aproximar-se al coneixement social, que cap és neutra, i que posicionar-se en una ens dóna capacitat d’objectivitat. Així, el documental pretén fer valdre l’instrument de la vaga a partir d’una interpretació de la realitat fonamentada en una dimensió col·lectiva. Optem d’aquesta manera per afavorir aprenentatges desestabilitzadors, amb capacitat d’emancipació i que desencadenen actituds inconformistes per promoure tant la defensa dels drets democràtics i socials com la transformació i la creació d’institucions en pro seu com de l’ autonomia individual i col·lectiva.

El mateix procés creatiu del treball va determinar que el documental vaja dirigit a un públic més ampli que aquell per al qual havia estat pensat inicialment -estudiants de formació professional-. Aquest fet és una conseqüència directa de la diversitat de matisos i consideracions que van aportar al projecte les entrevistes realitzades i que, tal vegada, no siguen fàcilment identificables per estudiants sense una experiència laboral o sindical prèvia. De fet, aquesta mateixa circumstància és la que justifica la conveniència d’una proposta didàctica en què es plantegen una gran diversitat d’activitats que permeten tractar a fons i reflexionar al voltant del tema. La vaga és un tema complex i les formes per aprofundir al seu significat ho han de ser també. Així, les diferents activitats que s’hi proposen pretenen prendre en consideració condicions molt diferents per a l’aprenentatge. Tot això, però, no significa que aquest siga un treball dirigit exclusivament a l’àmbit acadèmic. Així, és possible fer un ús més personal, fins i tot considerar-lo com un pretext per a reflexionar sobre la vaga a partir d’una proposta que fa servir formes i llenguatges ben diversos.

La proposta de treball que planteja Raïm és una proposta oberta, en eixe sentit les activitats que s’hi proposen han de ser interpretades com a alternatives complementàries l’aplicació de les quals pot i ha de ser sotmesa a un criteri particular. Des d’aquest punt de vista, considerem necessari reivindicar l’àmbit docent com un espai de llibertat. El treball que es realitze ha d’adaptar-se a un entorn concret en què els interessos i les capacitats dels seus destinataris han de ser considerats molt especialment. Per tot això, la proposta ha estat pensada per poder ser ampliada o reduïda, però també perquè puga ser aplicada de formes diverses segons les consideracions com el tipus d’agrupament o el temps.

Les finalitats de la proposta de treball, imbricades amb les metodologies basades en la pedagogia social, són: promoure la reflexió i l’esperit crític, potenciar la cooperació i la praxi col·lectiva i provocar la creació social autònoma.

Les activitats que es proposen després del visionat del documental, però, no l’han de tindre com a única referència vàlida. Per aquest mateix motiu és important que el seu destinatari el considere com un material a partir del qual ha de construir el seu coneixement sobre la matèria. Des d’aquest punt de vista, el resultat del seu aprenentatge no pot ser considerat com l’adequació pel que fa a una proposta prèviament definida. Per fer possible aquesta interpretació del seu treball és del tot imprescindible que, una vegada acabat, l’aprenent compte amb un material tangible que haurà de ser considerat com una traducció autònoma i personal de la proposta que li ha estat facilitada.

Totes les propostes estan desenvolupades a partir d’una mateixa estructura. En primer lloc, es justifica quin és l’objectiu fonamental de l’activitat i com el seu desenvolupament pot contribuir a produir un aprenentatge transformador. Seguidament, posem alguns exemples d’activitats que han estat elaborades prenent com a referència el visionat del documental i que haurien d’estar interpretades com una forma, entre moltes altres possibles, de dur a la pràctica aquesta proposta. Des d’aquest punt de vista, és necessari que siguen interpretades com una simple orientació pràctica i que es relativitze el seu valor per tal d’ evitar condicionar el treball de l’estudiantat. A continuació, s’inclouen una relació de pautes metodològiques per servir de guia per a l’elaboració de l’activitat. Per acabar, es proporcionen algunes qüestions relacionades amb el procés d’elaboració de l’activitat seguit per l’estudiant. En últim lloc, considerem convenient establir una pauta per a l’avaluació basada en el diàleg amb els i les alumnes. Aquesta hauria de tindre com a resultat una pauta negociada que faça possible generar una expectativa personal sobre el treball que ha de ser desenvolupat posteriorment.

Les diferents activitats de la proposta de treball s’articulen en vuit àmbits: PREJUDICIS, com a activitats d’introducció i de visibilitzar coneixements previs; IMAGINARIS, que pretén reflexionar sobre els diversos significats al voltant d’una imatge; TESTIMONIS, que aproxima l’aprenent a realitats i històries pròximes; LA RELACIÓ AMB EL TEMPS, per visibilitzar el conflicte i la lluita social al llarg de la història; TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ, amb la finalitat de generar un esperit crític al voltant dels diferents instruments de manipulació mediàtica; CÒMICS, EL PAS A L’ACCIÓ I LA MÚSICA que abasten la faceta creadora, bé combinant l’art amb la difusió de les reflexions pròpies; bé iniciant campanyes i accions directes; bé utilitzant el llenguatge musical que ens aproxima a les emocions.

*El grup RAÏM, és un col·lectiu de treball, estudi i reflexió permanent, format per treballadors i treballadores de l’ensenyament públic. Entre els seus fins, trobem treballar nous llenguatges educatius, així com la promoció i defensa d’una ciutadania activa.

WEB DEL GRUP RAÏM: http://grupraim.com/

WEB DEL DOCUMENTAL: http://xn--pararicomenar-sgb.es/

FACEBOOK DEL GRUP RAÏM: https://www.facebook.com/raim.folgrup

MAIL DEL GRUP RAÏM: grupraim@gmail.com

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría