Sindicalisme LGTB

FREEDOM AT WORK: La lluita sindical en l’àmbit internacional de l’activisme de persones lesbianes, homosexuals, transsexuals i bisexuals. La trobada mundial d’activistes sindicals LGTBIQ, té la presència d’afiliats i de delegats sindicals de CCOO-PV d’Educació.

 Imatge de grup de les persones assistents a la trobada internacional Freedom at work.

El 4 i 5 d’agost va tenir lloc a Amsterdam, una trobada internacional de sindicalistes activistes LGTBIQ, que va elaborar una resolució que aspira a ampliar la base de les polítiques i activitats sindicals LGTBI per als pròxims anys. CCOO PV va estar allí i t’ho explica detalladament.

És molt probable que les personades afiliades o fins i tot els delegats i les delegades sindicals de CCOO PV desconeguen les sigles ITUC[1], GUFs[2], i l’especialment rellevant EI[3]per al nostre sector, el d’Educació.

No obstant això, tot aquest galimaties de lletres, dóna sentit a la part més desconeguda de la tasca sindical: L’àmbit internacional de l’activitat sindical. Recentment hem pogut acudir a una trobada internacional que sota el lema “Freedom at work”, “Llibertat en el treball” ha tingut lloc a Holanda, concretament a Amsterdam durant el passat mes d’agost, els dies 4 i 5. La trobada va estar organitzada per la FNV, la Federació Holandesa de Sindicats, i va tenir la presència d’activistes i sindicalistes LGTBI de tot el món. Així veus de llocs tan distants com Nepal, Turquia, Canadà, EUA, Sud-àfrica, així com d’una quantitat important de països europeus, es van unir per parlar i debatre sobre la situació del sindicalisme i les polítiques a favor dels treballadors i de les treballadores LGTBIQ a tot el planeta.

En aquesta trobada van tenir presència personalitats LGTBIQ rellevants: Ulrike Lunaceck, vicepresidenta del Parlament Europeu; Salvatore Marra, president de la Unió de Confederacions de Joves europeus, (ETUC/CES); Virgina Magwaza, directora del Programa LGTBI de Drets Humans a Sud-àfrica; Phyll Opoku-Gyimah, cofundadora i directora executiva d’Orgull Negre del Regne Unit; i també va acudir el secretari d’EI, Educació Internacional, que és l’organització sindical internacional que treballa en l’àmbit global les qüestions sindicals educatives. Així, vam tenir l’oportunitat de conéixer i escoltar Fred van Leeuwen, entre altres representants sindicals internacionals. Fred ens va parlar de com sota l’estructura d’Educació Internacional, “s’agrupen més de 34 milions de professors sindicats de tot el planeta”. I que d’aquests “aproximadament més d’un milió dos-cents mil professors s’estima que pertanyen a l’àmbit LGTBIQ”. D’ací la importància d’acudir a aquest esdeveniment internacional, per defensar-los i donar-los suport en les seues reivindicacions.

La trobada va estar organitzada en forma de tallers de treball, i el mateix CCOO va tenir una representació important, ja que hi van acudir sindicalistes i delegats sindicals de la Federació d’Educació del País Valencià, així com companys i companyes del grup d’Acció LGTBI de CCOO PV. El grup d’Acció va presentar un taller sobre la realitat sindical en temàtica LGTBI a l’Estat espanyol, presentat per Nuno De Freitas, de CCOO PV Educació i Isabel Descals, de FSC CCOO PV, tots dos integrants al seu torn d’Acció LGTBI de CCOO PV. També va haver-hi la presència de la Federació Estatal de Serveis a la Ciutadania, que va elaborar un altre taller sobre col·laboració de la FSC amb entitats LGTBIQ, conduït per M. Jose Marín Sales i Juana Ramos.

Imatge del secretari general d’Educació Internacional, Fred van Leewen intervenint en Freedom at Work.

La trobada va servir per a conéixer de primera mà la realitat de l’activisme sindical LGTBIQ, i les seues necessitats en l’àmbit internacional, treballant aspectes pràctics, organitzatius i teòrics dins dels tallers presentats.

Un resultat concret important d’aquests dies d’intensa col·laboració internacional ha sigut elaborar una proposta que es farà arribar a la pròxima reunió del Secretariat Internacional Sindical, (nom que rep la Federació Sindical Global, “GUF”, que agrupa en una Federació Internacional els sindicats organitzats en sectors industrials específics, (Educació, Serveis, etc.), que aspira a ampliar la base de les polítiques i activitats sindicals LGTBI per als pròxims anys.

Esperem en un futur, poder seguir proporcionant informació del paper que Educació Internacional tindrà en aquest i altres esdeveniments, perquè es puga entendre millor, com és el paper en l’àmbit global de les organitzacions sindicals com ara CCOO.

D’esquerra a dreta: Mario Lecumberri, delegat sindical de CCOO PV Educació; Nuno De Freitas, afiliat CCOO PV Educació i participant d’Acció LGTBI de CCOO PV; Maria Jose Marín Sales de la Secretaria d’Igualtat i Polítiques Socials de la FSC; Juana Ramos, FSC i Isabel Descals, delegada sindical de FSC de CCOO PV i participant d’Acció LGTBI de CCOO PV.

Per saber més:

Pàgina web d’Educació Internacional, en castellà:

https://www.ei-ie.org/spa/

Pàgina web de la Confederació Internacional Sindical, en castellà:

http://www.ituc-csi.org/?lang=es

Pàgina web d’Acció LGTBi de CCOO PV:

http://www.pv.ccoo.es/LGTBi

[1] ITUC correspon a International Trade Confederation, o Confederació Sindical Internacional és la major unió mundial de sindicats.

[2] GUFs correspon a Global Unión Federation, o Federació Internacional de Sindicats, que agrupa sectors específics industrials o d’ocupació, com ara Educació, Serveis a la Ciutadania, etc.

[3] EI, Education International, o Educació Internacional és la Federació Internacional Sindical de professors sindicalistes que agrupa 401 organitzacions membre a 172 països del món, agrupant més de 34 milions de professors des de preescolar a la universitat. Es converteix així en la major federació sindical del planeta.

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría