Desconcert amb els concerts

EL 12 D’AGOST LA CONSELLERIA D’EDUCACIÓ va publicar en el DOCV les modificacions de concerts educatius.
Comencem pel principi: La Conselleria del Govern del PP va informar als titulars dels centres de les possibles reduccions d’unitats concertades i els va concedir un termini de deu dies perquè presentaren al·legacions. I aleshores va canviar el Govern Valencià i, per tant, la Conselleria d’Educació.

En diverses entrevistes i reunions que vam mantenir des de la FE CCOO PV amb els responsables de la nova Conselleria els vam proposar que, donades les dates, ajornaren totes les modificacions d’ajust escolar, de centres públics i concertats, al curs vinent, i que durant aquest termini es podrien analitzar els criteris que han de regir la distribució de places escolars de la xarxa de centres sostinguts amb fons públics.

El resultat ha estat que se suprimeixen 43 unitats concertades i s’incrementen 88. El problema és quin tipus d’unitats se suprimeixen i quines s’incrementen. I ací és on ens hem quedat perplexos.

És cert que en alguns casos la supressió i l’increment es produeixen en el mateix centre en substituir un Cicle Formatiu per un altre per adaptar-se a la normativa de la LOMCE.

Però el que ens desconcerta, valga la paraula parlant de concerts, és comprovar que la nova Conselleria ha seguit punt per punt els criteris de l’anterior Govern.

Alguns exemples de supressions: l’Acadèmia Sant Josep, d’Elx, perd 1r de Primària. Caferma, de València, perd 1r d’Educació Infantil. Els dos centres es caracteritzen per la gran tasca social i educativa que realitzen, atenent un alumnat d’una gran diversitat ètnica i cultural. En la pràctica aquests dos centres funcionen com si foren públics. Però coincideixen també en una altra cosa: els dos són centres d’una línia. Això significa la seua desaparició a curt termini. Si s’elimina el primer curs, el curs vinent s’eliminarà el segon perquè no hi haurà alumnes que provinguen de primer. Però, a més, en aquests casos se sol produir una desbandada general: si una família amb diversos fills es veu obligada a portar el menut a un altre centre, el més probable és que canvie tots els seus fills al centre d’aquest perquè vagen junts.

També se suprimeixen unitats en dos col·legis de la Fuensanta, un altre barri empobrit de València, i en dos centres d’FP que compleixen àmpliament el nombre d’alumnes exigit, i a la cooperativa Comenius…

Es pot al·legar per alguna d’aquestes supressions que tenen pocs alumnes, però des de la FE CCOO PV defensem que la supressió d’unitats i els nous concerts s’han de fer atenent a les característiques dels centres i als contextos en què es troben aquests i el seu alumnat, i no únicament amb criteris aritmètics.

A aquesta situació cal afegir altres efectes col·laterals: els acomiadaments de professorat i de la resta del personal en cas de tancament total dels centres; i el trastorn per a les famílies en assabentar-se a meitat d’agost que la unitat en què s’han matriculat als seus fills no existeix o no està concertada.

Però per altra part, mentre se suprimeixen unitats a centres com els descrits, s’obri el concert per a unitats d’Educació Infantil de dos grans centres que mai s’han distingit pel seu paper integrador (el CEU Sant Pau de Moncada i el Camarena Valterna a la urbanització Mas Camarena), concerts que trenquen l’equilibri fins i tot de la xarxa concertada i que poden produir supressions en els altres centres públics i concertats d’aquestes zones. Això ens resulta totalment incomprensible i contradictori amb les recents declaracions del Conseller sobre la revisió de criteris que pensa fer per al curs vinent. Perquè és molt més fàcil no iniciar el concert a un centre al·legant que no compleix les condicions (necessitat de places escolars, atendre alumnes de la zona, atendre població escolar desfavorida, realitzar experiències pedagògiques innovadores…) que retirar un cop concedit. Si aquests dos centres aquest any compleixen les condicions per al concert a criteri de la Conselleria, el curs vinent seguiran complint i caldrà concertar 2n d’Infantil, i després en els propers anys es concertaran la Primària, l’ESO i fins i tot el Batxillerat…

Segons sembla, la Conselleria no ha tingut temps d’estudiar les al·legacions i ha optat per mantenir la proposta del govern anterior. Realment, no ho entenem. Ni ho compartim.

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría

Imagen del autor

Pepa Ramis

Secretària d’Acció Sindical ensenyament privat