Fibrociment? No, gràcies

ÉS POSSIBLE QUE UN DIA EL NOSTRE VIATGE finalitze, gràcies a tu. Per això, et demanem que col·labores amb la FECCOO PV per a eliminar aquest risc per a la salut i el medi ambient, i per a aconseguir col·legis i barris més saludables.

Cap a la consecució de centres escolars lliures d’amiant: un tortuós viatge ple d’obstacles

Són de sobres coneguts i científicament irrefutables els danys a la salut que es poden derivar d’una exposició no controlada a fibres d’amiant: asbestosi, càncer de pulmó, mesotelioma, etc. Per això, cal desmantellar urgentment tot el fibrociment que existeix en les construccions educatives.

Quan vam emprendre el nostre viatge?

El 2007 va ser l’any d’arrencada del nostre perllongat i travat viatge amb la presentació d’una sol·licitud de caràcter urgent a la Direcció territorial de València a la qual exigíem un pla de diagnòstic, catalogació i retirada d’asbest en tots els centres escolars.

També vam presentar resolucions en la Junta de Personal Docent de la Direcció territorial de València i en el Comité de Seguretat i Salut, que van ser desoïdes per l’Administració sobre la base d’excuses freturoses de compromís i responsabilitat amb tota la comunitat educativa.

Per què decidim fer-ho?

Principalment per tres motius: primer, perquè a Espanya estava prohibida tant la fabricació com la comercialització d’aquest producte des de 2002, segon, perquè sabíem que aquest material era molt perillós per a la salut i tercer, perquè era factible que s’haguera utilitzat prolixament en la construcció dels nostres centres escolars entre els anys 60 i meitat dels 80 a causa de les bondats tècniques d’aquest material: alta resistència, bon aïllament tèrmic, incombustibilitat, etc.

Què és el que hem fet en la FE CCOO PV durant tots aquests anys? 

Són múltiples les accions que hem dut a terme al llarg de tots aquests anys, si bé en els últims temps, hi hem posat, si cap, més coll i hem emprés més activitats, conjuminant forces amb altres organitzacions i donant-li més difusió en els mitjans.

Cada any que passa es fa més necessària la intervenció perquè les construccions en envellir-se, es van deteriorant, trencant, perdent massa…, amb la qual cosa l’amiant instal·lat pot deixar de ser friable i es podria alliberar al medi ambient. De fet, tenim constància que en alguns col·legis que hem visitat, les pèrgoles i cobertes de fibrociment presenten perforacions, esquerdes, pegats, etc. I estan ja en molt mal estat de conservació posat que mai hi ha hagut un pla de manteniment d’aquestes.

En conseqüència, volem destacar part de la important labor que estem fent per a aconseguir el nostre objectiu:

  • Hem exigit a la Conselleria d’Educació que elabore un catàleg de centres educatius públics que continguen asbest, que fixen criteris de priorització, que establisquen un calendari i que assignen un pressupost per a la seua retirada.
  • Denunciàrem davant Inspecció de treball per vulneració de la Llei de Prevenció de riscos laborals i davant Fiscalia per un «possible delicte contra la salut pública o el medi ambient» en diversos centres.
  • Informàrem la societat en premsa i en les xarxes socials per a visualitzar la problemàtica existent i posar en coneixement les nostres intervencions, avanços i assoliments. Doncs som conscients que només amb la pressió ciutadana i la denúncia sindical serà possible que es retiren els materials amb amiant de les escoles i que es respecte la salut laboral.
  • Organitzàrem xarrades informatives, jornades, recollida de signatures, concentracions, visites grups polítics, presentació de mocions en ajuntaments, etc.

Per a finalitzar, volem ressaltar la campanya Fibrociment? No, gràcies que la FE CCOO PV ha llançat juntament amb Esquerra Unida del País Valencià, i FAPA-València. Hem obert el blog http://fibrocimentnogracies.blogspot.com.es/ on pots trobar el mapa escolar del fibrociment, un qüestionari per a identificar quins centres tenen amiant, informació sobre els perills derivats d’aquesta substància tòxica, mocions municipals, actes, mobilitzacions, etc. I d’ací a poc temps es crearà una comissió de seguiment del problema que tindrà com a fi denunciar a l’administració educativa l’existència d’amiant en centres públics.

Aquesta iniciativa està oberta a altres organitzacions que vulguen sumar-se i a totes les persones que, com tu, volen que les seues escoles siguen més saludables.

El nostre viatge finalitzarà algun dia?

Aquests són alguns col·legis en els quals hem posat el nostre granet d’arena perquè es retire fibrociment de les seues instal·lacions: CEIP Ciutat de Bolonya, el CEIP López Rosat de València i CEIP Blasco Ibañez però la nostra lluita segueix ara en altres centres com el CEIP Sant Ángel.

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría