“Fibrociment, No Gràcies”

LA COMISSIÓN DE “fibrociment, no gràcies” es va constituir per a conseguir la retirada del fibrociment a totes les escoles del Pais Valencià.

Com a medida per a fer coneixer la situaciò en la que s´encontren el centres es va convocar concentració contra l’amiant en les escoles el 28 d’abril,aprofitant el dia de la salut laboral, a la que participaren moltes de les AMPAs de la nostra comissió, l’associació de victimes d’amiant i treballadors i treballadores dels centres.

En aquesta concentraciò exigim a Conselleria un pla urgent de detecció i retirada de materials que continguen o puguen contenir amiant per a preservar la salut del professorat, personal complementari, alumnat, personal de manteniment i neteja, etc

Des de la Comissió de fibrociment hem constatat que només en la província de València tenim més de 87 centres educatius (175 en la Comunitat) sospitosos de contenir en les seues instal·lacions i elements constructius amiant, un material tòxic i altament perillós per a la salut.

Aquesta comissió realitza xerrades informatives als centres afectat per amiant, sobre aquesta problemàtica. particicipen experts en salut laboral i persones de la comunitat educativa amb experiència en la lluita contra l’amiant.

No volem que assumisca la Comunitat educativa els riscos derivats de l’exposició d’aquest material que genera malalties tan greus com: mesoteliomas, càncer de pulmó i asbestosis.

L’Administració té l’obligació d’aplicar el principi de precaució i actuar abans que dins de 10, 20 o 50 anys comencen a emmalaltir els nostres professors, el nostre alumnat, el nostre personal dels centres, perquè l’asbesto té un període de latència des de la primera exposició molt llarg. A més, s’ha comprovat que ja han mort docents i alumnes en països de la Unió Europea per l’exposició a aquest material sense que ho hagueren manipulat, ni ells ni cap dels seus familiars directes, és a dir únicament per la presència d’aquest material en les edificacions.

La Conselleria d’Educació no pot retardar per més temps la labor d’identificació de materials que continguen amiant en les instal·lacions dels nostres centres educatius a causa de les contrastades evidències científiques que classifiquen a l’amiant com un potent cancerígen per a la salut humana.

Animem a tota la comunitat educativa a participar tant als centres que tenen detectat amiant en les seues instal·lacions com a las que pensen que pot existir elements tòxic a participar activament a la comissió per a trebajar en exigir a la Conselleria dÉducació a que retire el fibrociment existent al centres i que es comprometa a fer un calendari de retirada.

Convoquem a tot el professorat, a les AMPA, als col·lectius que col·laboren amb l’educació i als moviments socials a la mobilització per la retirada de l’amiant de tots els centres educatius, i a organitzar-se en la Comissió “Fibrociment? No, gràcies” per conjuminar esforços i solidaritat en aquesta lluita col·lectiva.

Al ultims mesos son 11 els Centres als que séls ha retirat el fibrociment:

 • CEIP DOCTOR LÓPEZ ROSAT de València-TresForques (Comissió).
 • CEIP SANCHIS GUARNER DE València (Comissió).
 • CEIP CIUTAT DE BOLONIA de València (Comissió).
 • CEIP CANÓNIGO MUÑOZ de Utiel (Comissió).
 • IES GILABERT DE CENTELLES de Nules (ALLIBERAT PER CANVI D’EDIFICI) (Comissió).
 • CEIP CRISTOBAL COLÓN de Benetusser (Alliberat per intervenció municipal) (Comissió).
 • CEIP PALÀNCIA d’Algímia de la Baronia (Comissió).
 • CEIP CARLES SALVADOR de València-Benimaclet (Comissió).
 • CEIP L’HORTA de Paiporta (Comissió).
 • CEIP SAN BLAS d’Albal (Comissió).
 • CEIP RAMON MARTÍ SORIANO (VALLADA) (Comissió).

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría

imagen del autor

Elena Albert

Delegada