Present i futur del personal laboral en la Conselleria d’Educació

MALGRAT QUE LA DENOMINACIÓ DE PERSONAL LABORAL té data de caducitat a causa del procés de funcionarització establit per l’Administració valenciana, estem presents en els centres educatius com a part imprescindible de l’engranatge que permet el seu funcionament, en concret formem part del PSEC en prestar serveis en les 33 escoles infantils dependents de la Conselleria d’Educació amb les categories de cuiners i cuineres, ajudants de cuina, personal de neteja i de manteniment i en nombre reduït de llocs com a mestres laborals, educadors/es infantils, personal fisioterapeuta i educadors/es d’educació especial, som un total de 189 treballadors i treballadores.

Com a personal laboral el passat mes de març participàrem en un procés electoral els resultats del qual donen lloc al Comité d’Empresa que hi ha a Alacant, Castelló i València.

Com sabeu, el Comité d’Empresa és l’òrgan que representa al personal laboral i al qual podeu dirigir-vos de manera individual o col·lectiva quan considereu lesionats els vostres drets, es detecte una situació d’injustícia social, o per plantejar qualsevol iniciativa encaminada a millorar les condicions de treball.

Estant pendents d’un procés de funcionarització, la nostra situació actual com a laborals ens condemna a tenir poca o cap possibilitat de mobilitat dins l’Administració valenciana perquè llevat de comptades excepcions, els laborals no podem ocupar llocs de funcionaris.

Els “avantatges” que ens ofereix el nostre II Conveni col·lectiu, són cada dia més escassos:

1. Les últimes ajudes socials per al personal laboral es van convocar en l’any 2011 i encara així amb les retallades de 2012 l’Administració les va suspendre aplicant un efecte retroactiu incomprensible a una convocatòria anterior a aquestes retallades.

Gràcies a la denúncia de CCOO PV vam obtenir una sentència favorable que ens va permetre recuperar les ajudes socials 2011.

2. Jubilació parcial anticipada: la denegació sistemàtica de la jubilació parcial anticipada als 61 anys amb contracte de relleu, a la qual el personal laboral té dret segons conveni vigent es veu frustrada per l’Administració pública en convertir tots els llocs laborals en llocs funcionarials independentment que seguim mantenint la nostra condició de personal laboral.

La situació és que som personal laboral en un lloc funcionarial, i aquesta incongruència significa un perjudici gran en aquesta modalitat de jubilació, fins al punt de ser-nos denegada ja que xoquen dues relacions jurídiques diferents per a un mateix lloc, el rellevista hauria de ser laboral com la persona que s’ha de jubilar però no es pot contractar un rellevista laboral per a un lloc que ja és funcionarial.

Adaptació o canvi de lloc de treball per motius de salut:

La manca d’oferta pública d’ocupació i per tant de processos selectius que permeteren consolidar llocs de treball manté els treballadors i les treballadores en situació de temporalitat permanent.

La mitjana d’edat de la majoria d’aquest personal i la seua progressiva deterioració física amb les múltiples patologies derivades de la naturalesa de les seues funcions com són neteja, cuina, manteniment entre unes altres, es tradueix en seriosos problemes per a poder seguir desenvolupant l’activitat laboral que els llocs requereixen i en les millors condicions possibles.

Davant de la possibilitat de canvi de lloc de treball establida en l’article 19 del vigent Conveni col·lectiu al qual poden acollir-se per capacitat disminuïda, està la resposta de l’Administració que ens nega les adaptacions o el canvi de lloc de treball per tractar-se de personal que no és fix.

Per concloure amb alguna cosa positiva, i en relació a la carrera professional horitzontal hem de posar en valor que gràcies a CCOO PV l’Administració ha inclòs el personal laboral en l’accés a la carrera professional horitzontal, plantejada únicament per al personal funcionari. Hem sigut els únics impulsors d’aquest assoliment i una vegada aconseguit seguim lluitant perquè la carrera professional horitzontal siga d’aplicació al personal laboral temporal.

Des de CCOO PV exigim la recuperació dels nostres drets, afecten el nostre present i condicionen el nostre futur.

Etiquetas:

Escribir comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Autoría

Imagen del autor

Magdalena Macia

Secretària d’Acció Sindical PSEC